top of page
business-man-working-office-desktop.jpg

הלוואה בערבות המדינה

עסקים קטנים ובינוניים מהווים מרכיב מרכזי בכלכלת מדינה, וגורם חשוב להגדלת הצמיחה, העלאת כושר הייצור והשגשוג הכלכלי בה. קיומם של עסקים אלה מגביר את התחרות בשוק, והם מהווים מקור משמעותי ליצירת מקומות תעסוקה חדשים, הן בשל מספרם הרב והן בשל פריסתם
הגאוגרפית הרחבה.

 

נוכח ההבנה שלהצלחתם והתפתחותם של העסקים הקטנים והבינוניים
ישנם יתרונות רבים לכלל הציבור ותרומה משמעותית למשק בכללותו, ולאור החסמים ואתגרים שונים עמם מתמודדים עסקים אלו בכל הנוגע לקבלת אשראי, שכן הבנקים נרתעים לעיתים להעניק לעסקים קטנים אשראי, בין היתר כתוצאה ממחסור בביטחונות, מפעיל החשב הכללי במשרד האוצר
קרן למתן הלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים בישראל ומטרתה להביא להגדלת היצע, זמינות וגיוון מקורות האשראי לעסקים
קטנים ובינוניים בעלי מחזור שנתי של עד 100 מיליון ₪ באמצעות מתן הלוואות במגוון מסלולים לצרכי הון חוזר, הקמת עסקים והשקעה,
ובאמצעות שילובם של נותני אשראי מכל הסוגים. 

הקרן הנוכחית להלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים פועלת החל מחודש דצמבר 2022, ובמסגרתה פועלים 7 בנקים ו-4 נותני אשראי חוץ בנקאיים, בנק לאומי, בנק הפועלים, בנק מזרחי-טפחות, בנק דיסקונט, בנק מרכנתיל-דיסקונט, בנק ירושלים, בנק יהב, חברת מקס, ויזה כאל, חברת BTB וגמא ניהול וסליקה - מהם ניתן לקבל הלוואות בסכום של 500 אלף ₪ או עד 8% אחוז ממחזור מכירות קודם לפי הגבוה מבניהם.


ישנן מספר סיבות לכך שבעלי העסקים מעדיפים לפנות למדינה כדי לקבל הלוואה ראשית, הלוואה בערבות המדינה היא הלוואה בתנאים נוחים עם פריסה עד ל-5 שנים ובריבית נמוכה, דבר המשתלם לעסק קטנים שסופרים כל שקל. שנית, מדובר בהלוואה בטוחה שהמדינה אחראית עליה, כך שבעלי עסקים רבים מרגישים בנוח לקחת את ההלוואה מכיוון שיש להם "אמא ואבא".
ושלישית, הלוואה זו מגיעה עם ביטחונות נמוכים באופן יחסי כך שהיא אינה "חוסמת" את הלווה מלקבל הלוואות מגופים אחרים בעתיד.

מי יכול להגיש בקשה להלוואה בערבות המדינה?
עסק קטן ובינוני בכל תחום עיסוק - תעשייה, מסחר, שירותים, תיירות, חקלאות, יצוא ועוד
עם מחזור עסקי של עד 100 מיליון ש"ח בשנה
אשר אינו עומד בפני הליכים משפטיים (הוצל"פ, כינוס נכסים, פירוק)
ללא חובות למדינה ואינו לקוח מוגבל.


אם בחנתם את כל הדברים והגעתם למסקנה שאתם צריכים לקבל הלוואה בערבות המדינה כדי לקדם את העניינים בעסק,
חשוב להבין שמדובר בפרוצדורה שכוללת כמה שלבים משמעותיים
:

• בניית תוכנית עסקית: תחילה יש צורך בהכנת תוכנית עסקית בת כ-10 עמודים המסבירה על העסק. חשוב במיוחד להתייחס להיסטוריית היזם ולתזרימים שלו, כולל תחזית עתידית ל-3 שנים. יש צורך להביא גם נתונים מוכחים כמו שיווק, תמחור המוצרים והשירותים, השימוש בהלוואה ועוד. לצד התוכנית העסקית, יש צורך להכין ולצרף מסמכים רלוונטיים. 
• בחינת הבקשה מול כלכלני הקרן – בשלב הבא בודקים את הבקשה שהוגשה מול הכלכלנים שתפקידם לבחון בקשות של עסקים קטנים ובינוניים. ברגע שמנהל הקרן מקבל את המידע הרלוונטי, יש צורך לאשר את הבקשה חלקית או לדחות אותה.
• בדיקה מול הבנק – לאחר שהבקשה מאושרת אצל הכלכלן, היא עוברת לטיפולו של הבנק. את ההלוואות ניתן לקבל בבנקים כמו לאומי, אוצר החייל, מזרחי, מרכנתיל גופים חוץ בנקאים וכדומה. כאשר מבקש ההלוואה בערבות המדינה זכאי לבחור באחד מהר. מנהל הבנק הנבחר בודק את התוכנית העסקית במטרה לקבוע אם לאשר או לדחות אותה, או במקרים מסוימים לאשר חלקית. 
• ההחלטה הסופית –עוברת הבקשה לידיו של נציג משרד האוצר אשר זה מכריע אם לאשר את הבקשה או לדחותה.
 

נדגיש כי בעלי עסקים קטנים ובינוניים יכולים להגשת בקשות לקרן בערבות המדינה ללא עזרנו, אך על פי הסטטיסטיקה של אחוזי ההצלחה בקשות מסוג זה שאושרו ע"י הקרן נמוכות יחסית ועומדות על כ-30 אחוז. כך שללא הידע והניסיון הנדרשים, בעל העסק אשר לרוב חסר ניסיון בתחום זה יתקשה בקבלת האישור להלוואה. על אף שניתן להגיש בקשה חוזרת לקרן לאחר 6 חודשים מיום הסירוב, העסק ימצא עצמו במצב נחות ועליו יוטל הנטל להוכיח מה השתנה בפעילות העסקית שלו שמצדיק הפעם את אישור הבקשה.

bottom of page